Пређи на главни садржај

Turska čorba od sočiva


 Turska čorba od sočiva

Pošto sam nedavno posetila Tursku i imala priliku da uzivam u mnogim njihovim specijalitetima, rešila sam da probam da napravim njihovu čuvenu čorbu od sočiva.

  • Sastojci:

  • 300 g crvenog šočiva
  • 1 glavica luka
  • 2 srednje šargarepe
  • Ulje
  • so
  • biber
  • sušena nana
Priprema:

Dobro isprati sočivo, dok voda ne postane providna. Zaliti ga litrom vode i staviti da se kuva. Kada voda počne da vri, skloniti penu sa sočiva, smanjiti vatru, dodati još vode i kuvati još oko 10 minuta.


Dok se sočivo kuva, sitno iseckajte glavicu luka i narendajte šargarepu.



Zagrejte na velikom tiganju ulje. Prvo dinstajte luk par minuta, a zatim dodajte šargarepu i malo vode. Stalno mešajući dinstajte sve zajedno još oko pet minuta.




Sipajte povrće u šerpu sa sočivom i promešajte. Dodajte so i biber. Ako želite pravi turski ukus, stavite dosta bibera. Pospite mlevenom nanom. Možete iskoristiti i mlevenu nanu iz kesice čaja.

Ugasite vatru i izmešajte čorbu štapnim mikserom. Možete dodati malo slatke pavlake.

 Prijatno!






Коментари

Популарни постови са овог блога

Posni domaci hleb na vodi

Posni domaći hleb na vodi Idealan za dane posta na vodi, brzo se sprema, a preukusan je. Od svega nekoliko sastojaka.... uživajte! Sastojci: 600gr brašna 1 kesica suvog kvasca 250ml tople vode 1 kašicica šećera 2 kašičice soli Priprema: U činiji pomešati suv kvasac sa toplom vodom i dodati šećer. Zatim dodati brašno i so, pa zamestiti testo. Testo ostaviti na toplom nekih pola sata do sat vremena da lepo nadodje. Nakon toga premesiti testo još jedom, oblikovati u željeni oblik, posuti malo brašna preko i zaseći tanko. Peći u zagrejanoj peći 20-30 minuta na 200 stepeni. Prijatno!

Leskovacki ustipci iz rerne

Leskovački uštipci iz rerne Sastojci: 500gr mlevenog mesa 5 većih krompira 1 glavica crnog luka 3 čena belog luka Malo ulja 50gr slanine 50gr kačkavalja So i začini Za preliv: 100ml vode 2 kašike kisele pavlake 100ml pavlake za kuvanje 1 kašika soka od paradajza Peršun Priprema: U mleveno meso sipati malo ulja, so i začine, zatim dodati seckani crni i beli luk, kačkavalj i slaninu i sve zajedno pomešati. Od smese oblikovati uštipke jednake veličine. Ja sam od ove smese napravila 21 uštipak(kuglicu). Oljuštiti krompir, iseći ga na krugove i posoliti. Zatim u tepsiju redjati uštipak,krompir,uštipak dok ne popunite celu tepsiju.  Peći na 200 stepeni 30 minuta. Zatim preliti prelivom i peći još nekih 15 minuta.  Preliv pravite tako što ćete u vodi razmutiti kiselu pavlaku, dodati pavlaku za kuvanje i kašiku paradajz soka i so i začine. Prijatno! 😊

Posna musaka sa sojom i tikvicama-na vodi

  Posna musaka sa sojom i tikvicama-na vodi Sastojci: 120gr soje u ljuspicama 1 glavica crnog luka 1 cen belog luka Paradajz sok (ili kecap) 3 tikvice Malo vode 2 kasike brasna So, biber i aleva paprika Priprema: Prvo potopite sojine ljuspice u vodu, da odstoje nekih pola sata. Isecite glavicu crnog luka i cen belog luka, pa na tiganju sa malo vode ih proprziti. Iscediti sojine ljuspice od vode i dodajte u luk. Dinstati nekih 10 minuta, pa dodati paradajz sok, alevu papriku, so i biber. Tikvice oljustiti i iseci na krugove. Posoliti ih i redjati na dno vatrostalne cinije dok ne pokrijete celo dno. Zatim sipajte smesu sa sojom i preko smese takodje poredjajte tikvice. U toplu vodu sipati 2 kasike brasna i dobro promesati, ne smeju da vam se stvore grudvice od brasna. Takodje dodajte i malo soli i bibera. Zatim sa tim preliti musaku. Peci na 200 stepeni oko 20-tak minuta. Prijatno dragi moji! 😁