Turska čorba od sočiva
Pošto sam nedavno posetila Tursku i imala priliku da uzivam u mnogim njihovim specijalitetima, rešila sam da probam da napravim njihovu čuvenu čorbu od sočiva.
- Sastojci:
- 300 g crvenog šočiva
- 1 glavica luka
- 2 srednje šargarepe
- Ulje
- so
- biber
- sušena nana
Priprema:
Dobro isprati sočivo, dok voda ne postane providna. Zaliti ga litrom vode i staviti da se kuva. Kada voda počne da vri, skloniti penu sa sočiva, smanjiti vatru, dodati još vode i kuvati još oko 10 minuta.
Dok se sočivo kuva, sitno iseckajte glavicu luka i narendajte šargarepu.
Zagrejte na velikom tiganju ulje. Prvo dinstajte luk par minuta, a zatim dodajte šargarepu i malo vode. Stalno mešajući dinstajte sve zajedno još oko pet minuta.
Sipajte povrće u šerpu sa sočivom i promešajte. Dodajte so i biber. Ako želite pravi turski ukus, stavite dosta bibera. Pospite mlevenom nanom. Možete iskoristiti i mlevenu nanu iz kesice čaja.
Ugasite vatru i izmešajte čorbu štapnim mikserom. Možete dodati malo slatke pavlake.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар