Turska sutlija -zapečeni sutlijaš
Pošto sam ovih dana još uvek pod utiskom posete Turskoj, pisem vam recept za jedan njihov dezert.
Sastojci:
70gr pirinča
300ml vode
3 kašike gustina
1l mleka
1 vanilin šećer
150gr šećera
Priprema:
70gr pirinča dobro oprati, sipati 300ml vode i kuvati dok ne ispari sva voda.
U jednu posudu sipati malo mleka (oko 100ml).
Zatim u mleko dodati 3 kašike gustina i sve lepo sjediniti.
Kada sva voda iz pirinča izvri, dodati 1l mleka.
Pa sve zajedno kuvati dok mleko ne provri.
Dodati 1 kesicu vanilin šećera.
Zatim dodati smesu od mleka i gustina.
Zatim dodajte i šećer i sve lepo pomešajte i kuvajte na tihoj vatri još nekih 5 minuta. Po pravilu možete dodati i 1 žumance u smesu, ali ja sam ovaj put pravila bez.
Spremite činije u kojima ćete sipati kuvani sutlijaš. Najbolje je u nekoj dubljoj tepsiji.
Zatim sipajte kuvani sutlijaš u činije.
U tepsiju dodajte vodu, da prekrije polovinu činija u kojoj se nalazi sutlijaš.
Staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći dok ne porumeni i lepo se zapeče.
Ovako treba da izgleda kada je gotova i lepo zapečena.
Preko možete posuti pistaćima, lešnikom ili bademima. Može čak i šlag! 😁
Prijatno dragi moji! ❤️
Коментари
Постави коментар