Пређи на главни садржај

Pierogi- Poljsko jelo




















Pierogi- Poljsko jelo

Sastojci za testo:

250gr brašna
100ml vode
1 jaje
Malo soli



Umak:

Beli luk
Ulje
Panceta
Brasno
Mleko

Za punjenje:

Krem sir

Piprema:

Napraviti glatko testo od brasna, soli, jajeta i vode. Ostaviti testo da malo odstoji i za to vreme polako pripremiti umak.


Za umak: na zagrejanom ulju proprzimo beli luk i pancetu.

Dodamo brasno i zaprzimo jos malo.

Zatim dodamo mleko i posolimo po zelji.

Ovaj sos je slican besamel sosu tako da ga kuvajte do zeljene gustine.

Odstojalo testo razvuci po pobrasnjenoj povrsini i iz testa sa casom vaditi krugove.

Na svaki krug staviti malo krem sira i preklopiti tako da ivice budu cvrste i dobro spojene.
 
Polako ih spustati u vrelu vodu koju ste prethodno posolili i sipali malo ulja.

Kuvati nekih 10-tak minuta.

Kuvane pieroge ocediti i staviti na tanjir.

Skuvane pieroge preliti sa umakom.

Moram napomenuti da originalno za punjenje osim krem sira ide i skuvani krompir.

Pa ako vam se vise svidja kako zvuci ta kombinacija mozete i tako probati. 


Prijatno dragi moji. ❤





Коментари

Популарни постови са овог блога

Posni domaci hleb na vodi

Posni domaći hleb na vodi Idealan za dane posta na vodi, brzo se sprema, a preukusan je. Od svega nekoliko sastojaka.... uživajte! Sastojci: 600gr brašna 1 kesica suvog kvasca 250ml tople vode 1 kašicica šećera 2 kašičice soli Priprema: U činiji pomešati suv kvasac sa toplom vodom i dodati šećer. Zatim dodati brašno i so, pa zamestiti testo. Testo ostaviti na toplom nekih pola sata do sat vremena da lepo nadodje. Nakon toga premesiti testo još jedom, oblikovati u željeni oblik, posuti malo brašna preko i zaseći tanko. Peći u zagrejanoj peći 20-30 minuta na 200 stepeni. Prijatno!

Leskovacki ustipci iz rerne

Leskovački uštipci iz rerne Sastojci: 500gr mlevenog mesa 5 većih krompira 1 glavica crnog luka 3 čena belog luka Malo ulja 50gr slanine 50gr kačkavalja So i začini Za preliv: 100ml vode 2 kašike kisele pavlake 100ml pavlake za kuvanje 1 kašika soka od paradajza Peršun Priprema: U mleveno meso sipati malo ulja, so i začine, zatim dodati seckani crni i beli luk, kačkavalj i slaninu i sve zajedno pomešati. Od smese oblikovati uštipke jednake veličine. Ja sam od ove smese napravila 21 uštipak(kuglicu). Oljuštiti krompir, iseći ga na krugove i posoliti. Zatim u tepsiju redjati uštipak,krompir,uštipak dok ne popunite celu tepsiju.  Peći na 200 stepeni 30 minuta. Zatim preliti prelivom i peći još nekih 15 minuta.  Preliv pravite tako što ćete u vodi razmutiti kiselu pavlaku, dodati pavlaku za kuvanje i kašiku paradajz soka i so i začine. Prijatno! 😊

Posna musaka sa sojom i tikvicama-na vodi

  Posna musaka sa sojom i tikvicama-na vodi Sastojci: 120gr soje u ljuspicama 1 glavica crnog luka 1 cen belog luka Paradajz sok (ili kecap) 3 tikvice Malo vode 2 kasike brasna So, biber i aleva paprika Priprema: Prvo potopite sojine ljuspice u vodu, da odstoje nekih pola sata. Isecite glavicu crnog luka i cen belog luka, pa na tiganju sa malo vode ih proprziti. Iscediti sojine ljuspice od vode i dodajte u luk. Dinstati nekih 10 minuta, pa dodati paradajz sok, alevu papriku, so i biber. Tikvice oljustiti i iseci na krugove. Posoliti ih i redjati na dno vatrostalne cinije dok ne pokrijete celo dno. Zatim sipajte smesu sa sojom i preko smese takodje poredjajte tikvice. U toplu vodu sipati 2 kasike brasna i dobro promesati, ne smeju da vam se stvore grudvice od brasna. Takodje dodajte i malo soli i bibera. Zatim sa tim preliti musaku. Peci na 200 stepeni oko 20-tak minuta. Prijatno dragi moji! 😁